principer

Nu visas inlägg taggade med principer.

Det är mycket tal om en digital allemansrätt för tillfället. Jag har varit ganska ointresserad av idén. I grunden är jag teknikdeterminist på det här området. Låt dom bygga stängsel. Låt dom försöka sälja digitala ting. Det kommer naturligtvis inte att gå. Det kommer dom att lära sig förr eller senare, den mjuka eller den hårda vägen.

Spelar det egentligen någon roll om vi inför IPRED nu. Den kommer ju ändå vara verkningslös. Det kommer bli en och annan som drabbas men i grunden är ju lagen verkningslös. Hela idén är som att försöka stoppa ett vattenfall med en sil. Visst kommer kanske en och annan droppe stanna, men du är inte ens säker på att stoppa vattnet som träffar själva silen. Sen kan dom stå där och gorma hur mycket dom vill över allt vatten som försvinner och hur rätt dom har. Det förändrar ingenting.

Och skulle det egentligen vara så förfärligt att införa den här avstängningen från nätet. 3 strikes and you’re out. Vi kommer ju ändå börja fildela krypterat med OneSwarm eller från Usenet. En och annan eftersläntare kanske  åker dit men har det så stor betydelse egentligen.

Och skulle det egentligen spela så stor roll om man förbjöd anonym uppkoppling….

Någonstans här börjar jag reflektera över det hela. Var finns slutet? Var finns den naturliga väggen där ingen mer lagstiftning är möjlig? Var finns principerna? Jag kan inte se dom. På gårdagens debatt på tekniska muséet var det några som pratade om att det här bara rörde små förändringar i lagen. I antal ord så kan det mycket väl vara så. När det gäller principer så är det en milsvid skillnad. Vi går från någonting fritt till någonting kontrollerat. Har man väl tagit det principiella steget så kommer de små lagändringarn bara bli fler och fler. Speciellt när folk börjar bli desperata för att deras första försök att anpassa världen efter kartan inte fungerar.

Det borde gå att hitta andra principer att bygga på. Några som inte bygger på stängsel och förbud och där du måste passa dig jävligt noga om du någon gång skulle komma fram till skylten Här slutar allmän väg.

En första idé till sådana principer har jag hämtat direkt från Mårtensson:

Grundstenarna är:
-Att fritt kunna ta del av material och förfoga över det för privat bruk på internet. Det är också allas rätt till information, kunskap bildning och interaktivitet.
-Att fritt kunna röra sig i det virtuella rummet, internet. Intellektuell och interaktiv rörelsefrihet.
-Att fritt kunna var och verka i det virtuella rummet, ha rätt till att inte ge sig tillkänna och att inte bli registrerad där av myndigheter när man vistas där
-Rätten att få brevhemligheten respekterad oberoende av om de utnyttjas elektronisk eller på papper

Jag vet inte om det här är det bästa som går att komma på eller om det finns svagheter i resonemangen här eller där. Oavsett, så är de bra mycket bättre än den kontrollfixering som idag råder.

Jag gillar inte att skriva under namninsamlingar. Det känns obehagligt på något sätt att veta att mitt namn finns där för tid och evighet. Hur länge kan jag stå för det jag skriver under. Men, den här gången gör jag ett undantag. Mitt namn finns nu med på listan.

Förresten, är det någon som tror att den vanliga allemansrätten hade funnits kvar idag om den inte hade funnits som allmän princip. Om varje liten del stod för sig i lagboken. Hade det inte ganska snabbt blivit ett förbud mot camping, eller bärplockning, eller eldning kanske, det som är så farligt?

Taggar: , , , , ,